Apotheek de Watertoren

Apotheek de Watertoren is in verband met personeelstekort tijdelijk gesloten



In deze periode kunt u terecht bij apotheek Kuylman en/of apotheek Ledeboer in IJmuiden

Heeft u een herhaaltegoed?
Deze kunt u via onze website bestellen: www.apotheekwatertoren.nl.
U kunt ook uw herhaling telefonisch of per mail doorgeven aan apotheek Kuylman of Ledeboer.
U krijgt een bericht per mail of SMS wanneer uw medicatie klaar staat.

Maakt u gebruik van onze herhaalservice? Deze wordt in deze periode klaargemaakt in apotheek Kuylman. U krijgt van apotheek Kuylman een bericht als uw herhaalservice medicatie kan worden opgehaald.

Herhaalrecept
Header afbeelding

Services van uw apotheek

Bij Apotheek de Watertoren bieden wij u graag persoonlijke aandacht om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van geneesmiddelen. Stel uw vraag aan een van onze assistentes of maak een afspraak met de apotheker. Op onze website kunt u eenvoudig 24 uur per dag een herhaalrecept aanvragen. Daarnaast vindt u een uitgebreid aanbod aan informatie over geneesmiddelen, gezondheid en zelfzorg.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Geneesmiddelen zoeken > Geneesmiddelen overzicht > adapaleen met benzoylperoxide op de huid

Inhoud

adapaleen met benzoylperoxide op de huid

Adapaleen zorgt voor minder mee-eters en maakt verstopte poriën vrij. Het zorgt ook voor een normale groei van de buitenste huidlaag.
Benzoylperoxide doodt sommige bacteriën, verweekt de huid en zorgt ervoor afschilfering van de buitenste huidlaag. Ook zorgt het voor dat er minder talg wordt gemaakt. De combinatie adapaleen en benzoylperoxide werkt sterker dan adapaleen of benzoylperoxide alleen.

Artsen schrijven deze combinatie voor bij acne (puistjes).

Wat doet adapaleen met benzoylperoxide op de huid en waarbij gebruik ik het?

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Vooral pubers en jongvolwassenen hebben er last van, maar acne kan op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
In de huid zitten talgkliertjes die talg maken, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt. Door hormoonveranderingen, bijvoorbeeld in de pubertijd, gaat de buitenste huidlaag sterker groeien en wordt er meer talg gemaakt. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters.
Soms raken de poriën geïnfecteerd met de acnebacterie (propionibacterium acnes). Deze bacteriën zorgen ervoor dat de porie openbarst, waardoor de plek gaat ontsteken. Zo ontstaan pukkels en puistjes.

Werking
Adapaleen vermindert mee-eters en maakt verstopte poriën vrij. Ook zorgt adapaleen voor een normale groei van de buitenste huidlaag en het remt ontstekingen.
Benzoylperoxide weekt de buitenste huidlaag los. Het voorkomt zo dat de poriën verstoppen. Ook doodt benzoylperoxide de acnebacterie, waardoor er minder puistjes en pukkels ontstaan. Als laatste zorgt benzoylperoxide ook voor dat er minder talg wordt gemaakt. 

De combinatie adapaleen en benzoylperoxide werkt sterker dan adapaleen of benzoylperoxide alleen.

Effect
Dit medicijn werkt niet meteen. U merkt binnen 8 weken verbeteringen en de beste resultaten ziet u pas na paar maanden. 

Lees meer over acne . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Droge huid

    Gebruik een crème of een zalf voor uw droge huid. Raadpleeg uw arts welke crème of zalf voor u geschikt is.
     

  • Schilfering

  • Huidirritatie, zoals branderig gevoel of roodheid. Zeer zelden jeuk.

  • Huidontsteking door contact met irriterende stoffen of door stoffen waarvoor u allergisch bent (irriterende contactdermatitis).

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Uw huid kan gevoeliger worden voor UV-licht. Bijvoorbeeld van de zon, de zonnebank of UV-lamp. Dit kan jeuk, roodheid en ernstige verbranding geven. Ook kunt u last krijgen van huiduitslag en huidverkleuring.

    Begint u net met dit medicijn? Blijf dan uit direct zonlicht, vooral tussen 10:00 en 15:00 uur. Bescherm uw huid tegen de zon. Bijvoorbeeld met zonnebrandmiddel en beschermende kleding, zoals een hoed en een zonnebril. Ga niet onder de zonnebank. Krijgt u een ernstige reactie op de zon? Stop dan met dit medicijn en waarschuw uw arts.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. In zeer zeldzame gevallen ontstaat er een ernstige huidaandoening met blaren op de huid. Waarschuw in al deze gevallen direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.

    Als u overgevoelig bent voor adapaleen met benzoylperoxide mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

  • Gezwollen ooglid

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik adapaleen met benzoylperoxide op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Overleg met uw arts en meld in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

  • Maak de huid schoon met lauw water en droog de huid af voor u de gel aanbrengt.
  • Breng de gel dun aan op de plekken met puistjes en pukkels.
  • Gebruik de gel alleen op een onbeschadigde huid.
  • Zorg dat de gel niet in uw ogen, neusgaten of op uw lippen komt. Komt de gel toch op deze plekken? Spoel deze plekken dan direct met veel water.
  • Was uw handen goed na gebruik van de gel.

Wanneer?
U gebruikt de gel 1 keer per dag 's avonds voor u gaat slapen.

Bij irritatie van de huid kan het zijn dat u in overleg met uw arts de gel minder vaak moet gebruiken, bijvoorbeeld om de dag (1 dag wel en 1 dag niet). Soms is het nodig het gebruik (tijdelijk) te staken.

Hoelang?
Uw arts bepaalt aan de hand van de verbetering hoelang u de gel moet gebruiken. In het algemeen moet u erop rekenen dat u dit medicijn voor een lange tijd moet gebruiken.

Terug naar overzicht